Krystalizacja
Krystalizacja
O właściwościach odlewów oprócz składu chemicznego i technologii formy decyduje struktura pierwotna w zakresie:
- wielkości ziaren i komórek dendrytycznych
- wydzieleń pierwiastków i faz międzymetalicznych
- zarodków krystalizacji (TiB2, AlB2)
- związków podowujących w wyniku reakcji chemicznych in situ powstawanie nano zarodków
- modyfikatorów krzemu
Nasza oferta
Walidacje zapraw przejściowych służących do rozdrabniania ziaren i modyfikacji krzemu
Projektowanie i walidacja efektywności stosowanych procesów uszlachetnienia struktur
Rozdrobnienie ziarna Al99,7
Ring test (wg KBM)
D ziarna 3942 µm; P ~ x50
Al. 99.8%, Ti =26 ppm; B=17 ppm
Stan metalu: wyjściowy
Ring test (wg KBM)
D ziarna 908 µm; P ~ x50
Al. 99.7%, Ti =26 ppm; B=19 ppm
Stan metalu: po implementacji związkami in situ
Ring test (wg KBM)
D ziarna 151 µm; P ~ x50
Al. 99.7%, Ti =160 ppm; B=35 ppm
Stan metalu: po implementacji związkami in situ i zarodkowaniu TiB2
W procesach odlewniczych dążymy do maksymalnego rozdrobnienia ziarna, które skutkuje wysokimi właściwościami wytrzymałościowymi i plastycznymi odlewów. Technologia & Technika Aluminium od lat pracuje nad poprawą skuteczności rozdrabniaczy do aluminium i jego stopów. Na powyższych zdjęciach przedstawiono końcowy efekt rozdrabniania Al99,7 przy pomocy zaprawy Al-Ti-B po uprzedniej implementacji metalu związkami in situ ograniczającymi rozrost ziaren.